Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tlak - hydrostatický tlak (příklady)

article preview

Hydrostatický tlak:

 

Lehké:

Jaký je tlak v hloubce 10 m pod hladinou vody?

Ve svislé skleněné trubici je rtuť. Jaký je tlak v 75 cm pod hladinou?

Jak velký hydrostatický tlak je u dolní části přehradní hráze, kde je hloubka 40 m?

Jak velký hydrostatický tlak je v hloubce 25 cm, je-li nádoba naplněná postupně vodou, rtutí, lihem?  Jak velký je hydrostatický tlak benzínu v hloubce 0,5 m pod hladinou?

Čech Martin Štěpánek se v květnu 2003 stal držitelem světového rekordu, když se na volném moři na Kypru ponořil jen s ploutvemi do hloubky 93 m na 3 minuty a 34 sekund. Vypočítej, jaký hydrostatický tlak na něj v této hloubce působil.

Jak velký tlak je v hloubce 11 034 m (dosud největší známá hloubka Tichého oceánu)? Hustota mořské vody je 1 020 kg/m3

Vodorovné dno ústředního topení má obsah 0,15 m2. Hladina vody je ve výšce 2,6 m nade dnem. Jak velký je hydrostatický tlak u dna?

Vypočítej hydrostatický tlak krve v prstech u nohy člověka, který je vysoký 180 cm. Krev má přibližně stejnou hustotu jako voda.

Ve sklenici je nalitý třívrstvý koktejl. V nejnižší 3 cm vysoké vrstvě je sirup o hustotě 1,03 g.cm-3, v prostřední 10 cm vysoké vrstvě je limonáda o hustotě 1,00 g.cm-3 a v horní 1 cm vysoké vrstvě je alkohol s hustotou 0,85 g.cm-3. Jaký hydrostatický tlak je u dna nádoby?

Urči hydrostatický tlak na dně bazénu hlubokého 2,5 m.

Spočti hydrostatický tlak ve vodě v hloubce 10m, 100 m a 10 km.

Bazén pro potápění je hluboký 10 m. Urči hydrostatický tlak, který působí na potápěče, který je 2 metry nade dnem.

 

Těžší:

Sloupec rtuti je vysoký 76 cm. Jak velký je hydrostatický tlak u jeho dna?

Urči jakým hydrostatickým tlakům je vystaven potápěč v mořské vodě v hloubkách 15 m, 25 m, 70 m. (hustota mořské vody je přibližně 1020 kg/m3 )

 

Síla:

Hydrostatický tlak u dna válcové nádoby s vodou je 10 kPa. Dno má obsah 0,25 m2 . Jak velkou tlakovou silou působí voda na dno?

 

Hloubka:

Lehčí:

Hydrostatický tlak u dna řeky je 42 kPa. Jak hluboká je řeka v tomto místě?

V jaké hloubce je ponořen potápěč, když na každý centimetr povrchu jeho těla působí hydrostatická tlaková síla 12 N?

 

Těžší::

Bubínek má tvar válce s průměrem 16 cm. Z jedné strany je uzavřen kovovou deskou, z druhé blánou, která se protrhne při síle 3 kN. Do jaké hloubky se můžeme ve vodě potopit, aniž by k protržení blány došlo? Počítejte s tím, že uvnitř bubínku je po celou dobu normální atmosférický tlak.

 

Hustota:

Na dno krychlové, zcela zaplněné nádoby působí hydrostatická tlaková síla 213,3 N. Jakou kapalinou je nádoba naplněna, když délka její hrany měří 3 dm?